Utvecklingssprång 3



Det var för tre dagar sen det började och nu är vi nästan säker på att det är ett utvecklingssprång som pågår här hemma. Sofi ska numera bara sitta i mamma eller pappas knä, släktning går också bra. Hon sover betydligt sämre på natten, kan vakna intill 4 gng som i vanliga fall brukar vara 1 - 2 gng. Men äter mindre gör hon definitivt inte, här äts det mer! Satt och läste lite på familjeliv och såhär säger dom som spång 3:


SPRÅNG 3
Vid ungefär 11 eller 12 veckor är det dags för nästa språng. Precis när du trodde att ditt barn lärt sig att leka på egen hand, klarar den det inte så bra längre. Barnet har blivit blygt och klamrar dig fast vid mamma och pappa. Det äter och sover troligen sämre och är mer håglöst än tidigare. Det verkar också som om barnet blivit sämre på att göra vissa rörelser. Att det tycks gå tillbaka eller står stilla i utvecklingen kan oroa föräldrarna. Men det är helt normalt. Snart kommer de påtagliga framstegen tillbaka.

Vid cirka 12 veckor lär sig barnet nyanser. För första gången uppfattar det förändringar i sina syn-, ljud-, känsel- och luktupplevelser. Barnet kan till exempel känna igen hur tonläget i en röst förändras eller hur någon ändrar kroppsställning. Barnet lär sig också kontrollera sin kropp allt bättre. Rörelserna blir smidigare.
Barnet kan följa något med ögonen på ett kontrollerat sätt och överblicka ett rum. Barnet kan också uppfatta ljud mer nyanserat än tidigare och experimenterar själv med ljud.


Så kan du hjälpa barnet: Som förälder kan man hjälpa barnet att öva sina nya färdigheter. Man kan ”samtala” och uppmuntra barnet att själv använda rösten på olika sätt - viska, prata högt, gurgla, tjuta... Eller man kan träna på att gripa och låta barnet känna på olika föremål, till exempel päls, siden, galon och ylle.

KOMMENTARER

Hihi ja kanske det:)Ser att din lilla tjej föddes 4 dagar innan Vincent:) När hade du bf?:) Kram

2011-06-15 // 16:38:14

Känner igen det där , förutom att min lille bara är 2 månader hmm.. :) han är sjukt klängig och det är bara mamsen som gäller oxå :) men det är klart att det skall bli klurigare innan det blir bra igen.

2011-06-15 // 22:53:06

Kommentera

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback